STARTSIDAN - ARTIKLAR - BIOGRAFIER - DOKUMENT - KATYNBIBLIOTEK - LÄNKAR - FORUM - MYTHCRACKER.COM

JURIJ SLOBODKIN


Jurij Maksimovitj Slobodkin, född 7 november 1939, är en rysk docent, kandidat inom juridik, advokat, domare, artikelförfattare och f.d. parlamentariker, som har medverkat i SUKP-ärendet (1992) (en rysk utredning om kommunistpartiets tidigare roll, som bland annat tog upp Katynmassakern). Slobodkin är gift och har tre barn.

Jurij Slobodkin föddes 7 november 1939 i byn Malyje Lomy i Tumanovodistriktet i Smolenskregionen i en kolchosarbetares familj. 1958-1961 gjorde han sin militärtjänst i Tjeljabinskregionen. 1961-1965 studerade han vid Sverdlovsks juridiska institut. I december 1965 valdes han till domare för Folkdomstolen i staden Solnetjnogorsk (i Moskvaregionen) och 1976 blev han domstolens ordförande. 1968-1970 studerade på distans han vid den Allunionella juridiska instititutet (VJuZI) och blev kandidat inom de juridiska vetenskaperna. Gjorde bl.a. en avhandling.

I december 1989 valdes han till ordförande för Domarnas kvalifikationskollegium i Moskvadistriktet. 1990-1993 var han parlamentsledamot inom Ryska Federationen (RSFSR) , medlem i Folkförsamlingens konstitutionskommission och medlem i "Rysslands Kommunister". Hösten 1991 anslöt hans sig till Kommunistiska initiativets rörelse, vilken utgjorde grunden vid bildandet av Rysslands Kommunistiska Parti i november samma år (Slobodkin är sedan dess medlem i det partiet).

Fram till 1993 ledde Slobodkin arbetet kring ett förslag till grundlagsförändring. I arbetet deltog en grupp forskare och olika specialister. Man hade samlat in 1,2 miljoner namnunderskrifter till stöd för projektet. Dokumenten med grundlagsförslaget brann dock inne vid branden i parlamentsbyggnaden 1993, då den stormades av ryska inrikestrupper. Slobodkin undervisar idag juridik vid Moskvas pedagogiska institut.

Slobodkin i SUKP-utredningen

1992 deltog han i egenskap av advokat i det så kallade SUKP-ärendet (som gällde utredningen kring det sovjetiska kommunistpartiets tidigare verksamhet). Utredningen pågick under ett halvår, mellan 26 maj och 30 november 1992. I september 1992 hittades det hemliga paketet nr. 1 som sades innehålla dokument som bevisade den sovjetiska ledningens inblandning i Katynmassakern. Mappen innehöll Berijas skrivelse till Politbyrån (daterat den 5 mars 1940), Politbyråns beslut från den 5 mars 1940, Sjelepins skrivelse till Chrusjtjov daterat 3 mars 1959 och ett par andra dokument.

Jurij Slobodkin och flera andra påvisade stora felaktigheter i de Katyndokument som presenterades av åklagarsidan. Bland annat visade sig Berijas skrivelse till Politbyrån med begäran om beslut och Politbyråns beslut (2 olika dokument) innehålla samma datum, 5 mars 1940. Slobodkin med flera menade att det var omöjligt för Berija att posta en skrivelse till Politbyrån och för Politbyrån att sammankalla ett extra möte exakt samma dag. Enligt Slobodkin var den normala tiden mellan skrivelseutskick och beslut i Politbyrån minst 5-6 dagar. Efter det att Berijas dokument befunnits "märkligt", drog de ryska myndigheterna tillbaka sina "bevis" och publicerade inte dessa på tre år (man hade dock redan hunnit publicera de ursprungliga dokumenten i Polen 1992). När det nya Berija-brevet dök upp några år senare (1995) saknades datumet i det. Numera står det bara "... mars 1940". Idag är det svårt att veta vilken av dessa två versioner som är den äkta.


STARTSIDAN - ARTIKLAR - BIOGRAFIER - DOKUMENT - KATYNBIBLIOTEK - LÄNKAR - FORUM - MYTHCRACKER.COM

Copyright © 2013 Mythcracker.com